Pardubice 17. listopadu 400 739 593 111 , 730 117 883

Holice 466 531 171 , 739 593 114

Květinářství Globus Pardubice466 924 098 , 739 593 116

Kategorie

Adventní svícny a výzdoba nesmí v předvánoční čas chybět

Adventní výzdoba a svícny patří k vánočním svátkům již skoro dvě stě let. Adventní svícen je tradičním doplňkem jídelních stolů již od roku 1839, kdy ho mladý pedagog a student teologie Johann Hinrich Wichern přinesl svým dětem vůbec poprvé. Dříve byl adventní svícen tvořen z dřevěného kola, obsahoval 19 malých červených svíček a 4 bílé svíčky. V dnešní době už tomu tak ale není a adventní svícen svou podobu trochu změnil.

Tradiční adventní výzdoba

Svícen patří k nejstarším prvkům vánoční výzdoby. Adventní svícen se pak tradičně pokládá na jídelní stůl. V dnešní době je adventní svícen tvořen v základu převážně z přírodních materiálů proutí, jehlic z jehličnanu a šišek. Svíčky jsou na něm pouze čtyři. V barvách, jaké si každý sám zvolí.

Čtyři svíčky na věnci mají význam čtyř  adventních  nedělí do vánočního dne 24. prosince. Každou neděli se jedna ze svíček zapálí a po čtyřech týdnech přicházejí Vánoce.

Mezi další výzdobu patří i věnce, které ale neobsahují svíčky. Jsou to závěsné věnce, které se pověsí na vchodové dveře. Věnce bývají zdobené a vyrobené z přírodních materiálů. Zejména se jedná o jehličí a šišky. Zdobené však samozřejmě mohou být čímkoliv si člověk zvolí.

Kromě svícnů patří mezi tradiční vánoční výzdobu v Česku například betlém. Betlém může mít mnoho podob. Existují dokonce i živé betlémy, které se objevují na náměstích měst a vesnic a kde jsou postavy zastoupeny živými lidmi a zvířaty (oslem, ovcemi a kozami). Betlémy se také vyrábí ze dřeva a přírodních ozdob. Lidé je mohou kromě veřejných prostorů tak mít i ve vlastním obývacím pokoji či na své zahradě.

Dalším typickým prvkem vánoční výzdoby je zdobený vánoční stromek. Vysoký jehličnan na náměstí města a nižší jehličnan ve vašem obývacím pokoji. Na stromek se pak převážně věší barevná světýlka, ozdobné koule a pozlátkové girlandy. Na špičku stromku se jako poslední umístí výrazná hvězda.

Mnoho rodin zdobí svůj dům či byt i pomocí zelených girland zavěšených nad okny či nade dveřmi. Girlandy lze opět vyzdobit světýlky a vánočními koulemi.

Kromě typických prvků vánoční výzdoby můžeme v českých domácnostech najít také netradiční výzdobu. Například malé zdobené stromečky, umělé sněhuláky či svíticí rampouchy na štítech domů.

Vánoční čas

Vánoce jsou převážně křesťanský svátek, který v Česku slaví křesťané i nevěřící neboli ateisté. Jsou symbolem připomínky narození Ježíše Krista. Vánoční čas slaví pravidelně až 95 % obyvatel České republiky.  

Každá domácnost má v tento sváteční čas své rozdílné tradice. Některé rodiny pouští po vodě malé lodičky z oříškových skořápek na znamení toho, zda budou mít členové rodiny po příští rok k sobě blízko. Jiné pak slévají rozehřáté olovo a hledají v něm obrázky, které mají zobrazovat, co se stane příští rok. Nejvíce tento svátek prožívají malé děti, které se tradičně po vánoční večeři přesouvají k vánočnímu stromku, kde rozbalují dárky nadělené Ježíškem.

Adventní neboli vánoční výzdobu nalezneme v období od 1. prosince až do 5. ledna, kdy ji lidé na symbolický příchod tří králů Kašpara, Melichara a Baltazara obvykle uklízí. 

Pořiďte si výzdobu u nás

Každý by rád trávil vánoční čas v klidu a pokoji ve svými blízkými, místo běhání po obchodech shánějíc prvky na výzdobu. Vánoční výzdobu dnes lze už koupit jednoduše přes internet. U nás lze také již pořídit kvalitní a krásnou vánoční výzdobu.

Jednoduše si u nás vyberete to pravé pro vaše bydlení. Máme široký výběr sortimentu, ze kterého si vybere každý.

 

 

 

 

© Copyright 2020 BL květinka