Pardubice 17. listopadu 400 739 593 111 , 730 117 883

Holice 466 531 171 , 739 593 114

Květinářství Globus Pardubice466 924 098 , 739 593 116

Kategorie

Kdy sázet okrasné dřeviny

Chybí vám v zahradě zajímavé dřeviny? Chystáte se založit si živý plot či vysadit zeleň na ozelenění fasády? Podzim je na to jako stvořený. Podmínky na zakořeňování jsou právě teď ideální.

I když jsou na většině našeho území ideální podmínky k vysazování dřevin, nejlepší bude pospíšit si. Pokud totiž dřeviny mají přečkat zimu na svém novém místě, měly by být dobře zakořeněné.

Stálezelené dřeviny vysazujeme jako první ještě koncem léta a začátkem podzimu. Jsou nejchoulostivější a kromě dostatku vláhy vyžadují k rozvoji kořenů i teplejší počasí. Během celého podzimu jsou v nabídce exotičtější a méně známé druhy stálezelených dřevin. Jejich výsadbu bychom měli stihnout nejpozději do konce října, v opačném případě je lepší počkat si až do jara.

Všechny stálezelené dřeviny je potřebné zároveň zavlažovat až do příchodu mrazů. Také je nutné jim poskytnout zimní ochranu – stačí k nim nahrnout suché listí a zatížit ho jehličnatým chvojím.

Nezapomínejme, že během zimy v slunečných a bezmrazových dnech je nutné nově vysazené stálezelené listnáče zalévat. Mnohé totiž právě pro nedostatek vláhy uhynou, hlavně pokud jsou umístěny na slunečném místě. Důvodem je to, že mají vyšší spotřebu vody, ale tu ze zamrzlé půdy získávají velmi těžko. Silné zimní slunce potom už jen dokoná dílo zkázy. Po stálezelených listnáčích můžeme vysazovat jehličnany a v listopadu ještě i opadavé listnáče, keře a stromy.

© Copyright 2020 BL květinka