Pardubice 17. listopadu 400 739 593 111 , 730 117 883

Holice 466 531 171 , 739 593 114

Květinářství Globus Pardubice466 924 098 , 739 593 116

Kategorie

Kytice na pohřeb

Květiny doprovází nespočet okamžiků našeho života. Veselých i smutných. Bohužel i ty bolestné patří k životu. A neobejdou se bez květin, které s sebou nesou jasnou symboliku rozloučení, vzpomínky a úcty k zesnulému.

Jakou kytici na pohřeb vybrat, jaké zvolit aranžmá, jakou barvu by květiny měly mít, kolik jich nechat do kytice uvázat a jaké jsou další ustálené zvyklosti, které se ke květinám určeným na pohřeb vážou? Pojďme si společně projít, jak má vypadat kytice na pohřeb.

 Česku vládnou chryzantémy

Nejdůležitější jsou samotné květiny. Ty nejčastější jsou v tuzemsku chryzantémy, oblíbenéjsou však také růže, lilie, karafiáty a gerbery. Od toho se odvíjí i důležité pravidlo: nejvhodnější jsou živé květiny.

Umělé květiny se, pokud jste smutečním hostem, vůbec nehodí. Jinak je tomu, pokud jsou smuteční vazby již součástí výzdoby smuteční síně, v tom případě bývají umělé květiny standardem. Je ale na rodině či přátelích, kteří pohřeb zajišťují, zda této možnosti již připravené výzdoby využijí, nebo si zajistí svou vlastní z živých květů.

 

Do kytice vždy sudý počet s jednou výjimkou

 Co se týká smuteční vazby, existuje několik druhů. Základní   je klasická kytice, kterou smuteční hosté  přinesou a položí k rakvi nebo následně na hrob. Jakou kytici přinést na pohřeb? Druh pohřebních květin
jsme si již upřesnili, navíc však u těchto vázaných kytic platí pravidlo počtu květin. Smuteční kytice by vždy měla obsahovat sudý počet květin.

Výjimkou je, pokud se loučíte s mladým člověkem. V tom případě je vhodná jedna bílá květina symbolizující čistotu a nevinnost mladého předčasně vyhaslého života.

 Smuteční vazby podle toho, kam náleží

Jak vybrat kytici na pohřeb už tedy víme. Avšak vázaná kytice je jen jednou z možností smuteční vazby. S ní většinou přichází přátelé nebo širší příbuzenstvo zesnulého. Rodina a nejbližší přátelé potom na pohřeb zajišťují také: 

 

Aranžmá v podobě věnce symbolizující koloběh života dnes mnohdy nahrazuje aranžmá ve tvaru srdce. Obě tyto smuteční vazby jsou vhodné a mohou se však rovněž vzájemně doplňovat. Je jen na vkusu truchlících, jakou podobu zvolí. Dále jsou i to další podoby vypichovaných kytic, kde základ tvoří nejčastěji jehlan. Ty jsou aranžovány do stojanů, na rakev nebo katafalk. Po pohřbu jsou potom položeny na hrobové místo.  

 Smuteční vazbu můžete poptat u pohřební služby či v květinářství. V BL Květinka nabízíme rovněž možnost květiny naaranžovat přímo ve smuteční síni či jiném místě posledního rozloučení.

 

Barvy se mění, populární jsou světlé odstíny

 Barvy květin ve smuteční vazbě mají svá pravidla, ale držet se jich nemusíte. Pokud měl zesnulý rád třeba žlutou, klidně ji zvolte jako základní barvu. Chcete to však pojmout tradičně a podle trendů? Zatímco dříve lidé volili tmavé barvy jako je červená, vínová či fialová, dnes jsou trendy spíš barvy světlejší a smutečním vazbám vládne bílá a krémová.

© Copyright 2020 BL květinka